.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
// ви читаєте...

Новини

12 січня під Лук’янівським СІЗО відзначать мітингом та рок-концертом день українського політв’язня. Подробиці

politvyazny1-500x185

 

12 січня 1972 року антиукраїнська каральна система запустила хвилю арештів та обшуків, під час якої протягом кількох днів було арештовано 19 непересічних (і тому небезпечних для влади) постатей: 11 – у Києві, 8 – у Львові, повідомляє sprotiv.org.

Серед них: Василь Стус (поет і критик), Іван Світличний (літературознавець), В’ячеслав Чорновіл (журналіст), Євген Сверстюк (літературознавець), Любов Середняк (учасниця “самвидавного” руху), Леонід Плющ (математик), Ірина Стасів-Калинець (поетеса), Іван Гель (учасник “самвидавного” руху) та інші.

Леоніда Світлична, дружина літературознавця Івана Світличного, так описала той зловісний день:

“12 січня, 8.15 ранку. Я вже одягнена, збираюся на роботу, приймати іспити в студентів. Дзвінок у двері; як звичайно, відчиняю я. Перед дверима багато людей, показують ордер на обшук… Почався детальний обшук: ретельно розглядають кожну книжку, газету, кожен аркуш паперу. “Шмональників” семеро (в тому числі і “понятих”-сексотів). У якій справі, що шукають – невідомо.

Забирають книжки, машинописи, купу українського і російського самвидаву, записники, друкарську машинку, радіоприймач, магнітофонні стрічки з унікальними записами Василя Симоненка, Василя Стуса, Бориса Мамайсура… Я напружено чекаю Надійку [Світличну, сестру Івана, – авт.], не знаючи, що в цей час у неї теж роблять обшук, як і в десятків інших людей по всій Україні…”.

Свідчення про обшуки у 1942-му так перегукуються з методами карального апарату, який зберігся в Україні до нашого часу. Так, у справі захисників Конституції при обшуку у батьків Ігоря Сосни слідчі обурювалися, що в домі немає нічого, крім релігійної літератури – нема чого вилучити. Проте у родини Юрія Сиротюка вилучили чи не всю електроніку, диски з українською музикою, дитячі телефони, світлини, альбоми тощо. У помешканні Крайняків вилучили навіть старі VHS касети, на яких знято Сергія у 5-річному віці, його книги, фото. У помешканні Ігоря Олійника обшук тривав цілий день, було очеплено цілий квартал. У Києві до всіх фігурантів справи вдиралися автоматники у масках, не представляючись.

На пам’ять цих репресій і проти сучасних громадські активісти проведуть акцію під Лук’янівським СІЗО, – йдеться на сторінці події у Facebook.

«Ми виступаємо за знищення каральної системи з її енкаведистськими методами роботи, припинення репресій щодо патріотів, зміну пенітенціарної системи зразка ГУЛАГу на цивілізовану європейську. Саме тому збираємося 12 січня о 18:30 біля Лук’янівського СІЗО. Прийди і покажи, що тобі не байдуже!», — пишуть активісти.

ЦЕ ЦІКАВО

  • Верховний суд остаточно затвердив вбивці журналіста Гонгадзе довічне ув'язнення
  • Зеленського за ґрати, — на Банковій протестують через ув'язнення Стерненка. Відео
  • Как герой россии Моторола расстреливал дома в Донецке из гранатомета. Запрещенное Роскомнадзором видео
  • Чекісти у 1921 році вбили Маестро Різдва Миколу Леонтовича, щоб світ не почув українські колядки
  • Аваковщина. Студентки з університету внутрішніх справ танцюють «блатняк» рашистської групи «Воровайки» — «Наколочки». Фото. Відео
  • Зелені гниди хочуть запровадити обов'язковий техогляд в Україні для всіх видів транспорту
  • Посольство США закликає режим Зеленського до швидкого розслідування спалення машини журналістів з Радіо Свобода
  • Соинвестора Sky Mall Хиллара Тедера обвинили в коррупции. Расследование
  • Светлана Хакала. Как мошенничают с покупкой недвижимости в Албании. Расследование. Видео
  • Слуги народу роблять «тендерну палату». Продавців та орендодавців нерухомості хочуть змусити “башляти” мутним брокерам екс-регіонала Яценка
  • Обговорення

    Нажаль, коментарі закрито.

    К сожалению, комментарии закрыты.

    квартиры от хозяев
    Close
    Додавайтесь у соц.мережах
    Не пропустіть наші свіжі новини
    БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов