.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
// ви читаєте...

Права людини та правозахист

У березні — квітні 2010 року масово порушувалося право на свободу зібрань

zhest_mundiraГромадська організація Інститут «Республіка», яка з 2004-го року проводить моніторинг дотримання права на свободу зібрань, гарантованого ст.39 Конституції України та ст. 11 європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод, неодноразово заявляла про систематичні порушення права та протиправні дії української міліції під час проведення громадянами мітингів, демонстрацій та пікетів протягом останніх років (за керівництва міністерством внутрішніх справ Ю. Луценка).

Нажаль, сподівання на те, що зі зміною керівництва МВС України поліпшиться стан справ з дотриманням прав людини, зокрема одного з основоположних прав – свободи зібрань, не виправдались, констатують правозахистники.

Протягом березня – квітня 2010 року міліція всупереч українському законодавству неодноразово вчиняла протиправні дії проти учасників акцій протесту.

Особливо масовими такі порушення були у столиці – Києві. Так, зокрема,
14 березня спецзагони міліції «Беркут» затримали 5-х учасників суботнику на бульварі Лесі Українки.

Проти одного із затриманих, народного депутата України 1-го скликання Олександра Гудими було порушено кримінальну справу. Проте суд не знайшов у діях затриманих порушення ст. 185 Кодексу України про адміністративні  (КУпАП) (опір міліції) і вони були звільнені. Після цього інциденту затримані звернулися до медичних установ, які зафіксували численні тілесні ушкодження.

25 березня одягнені у цивільне представники київської міліції, зокрема майор Оніщенко, здійснили напад на учасників акції з вимогою відставки міністра науки та освіти Д. Табачника і незаконно вилучили у них агітаційні листівки. Один з учасників акції, Анатолій Пікуль, був затриманий співробітниками міліції, які, втім, обмежились «профілактичною бесідою».

27 березня працівники київської міліції провели обшук у помешканнях журналістів Олени Білозерської і Олексія Фурмана та вилучили у них фотоматеріали з кадрами акцій протесту проти політики Київської міськдержадміністрації та проти продажу хутра.

8 квітня міліція та особи в цивільному за вказівкою народного депутата від правлячої Партії регіонів Вадима Колісниченка затримали 13 громадян, які протестували проти проведення в Українському Домі виставки «Польські та єврейські жертви УПА». Насильство було застосоване  до журналіста «Нового каналу», який виконував свої професійні обов’язки. Суд не знайшов у діях затриманих жодних порушень.

9 квітня представники міліції незаконно обшукали учасників акції протесту проти захоплення книжкового магазину «Сяйво». Один з них, у якого було знайдено балончик з фарбою, був затриманий і звинувачений у порушенні ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство). Суд не знайшов у діях затриманого жодного порушення і він був звільнений. До протистояння з учасниками акції були залучені співробітники «Беркуту».

13 квітня працівники міліції затримали 4-х учасників акції протесту проти незаконної (винесено протест прокуратури) забудови на вулиці Гончара, зокрема журналіста Ігоря Луценка. Один із затриманих зазнав тілесних ушкоджень. Спочатку міліція інкримінувала затриманим порушення ст. 173 КУпАП, але, очевидно, враховуючи хиткість таких звинувачень, задовольнилася поясненнями затриманих. Попри це, саму акцію такими діями правоохоронців було зірвано.

Також 25 березня Кабінет міністрів України звернувся з дорученням (№ 14678/1/1-10) до Київської міськдержадміністрації «вжити вичерпних заходів щодо організації роботи з громадянами та їх об’єднаннями, у тому числі на випередження та недопущення у подальшому проведення акцій протесту біля приміщень Адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів України».

Поява такого урядового документу та факти, наведені вище, свідчать про негативні тенденції у діяльності «нової» влади, які загрожують праву громадян на мирні зібрання та свободі вираження думок.

З наведених фактів можна зробити наступні висновки:
1) практично усім затриманим учасникам зібрань не було висунуто міліцією звинувачень або ж вони були виправдані судами, що, по суті, означає, що вони були затримані співробітниками органів внутрішніх справ протиправно;
2) співробітники міліції без рішення суду, тобто всупереч українському законодавству, припиняли мирні зібрання;
3) до дій міліції з «наведення порядку» без належних підстав залучалися спецзагони міліції «Беркут»;
4) всупереч Закону України «Про міліцію», правоохоронці діяли лише в інтересах представників влади і правлячої партії або представників великого капіталу (забудовників).

Такі дії представників міліції порушують низку статей Кримінального кодексу України: щодо незаконного перешкоджання проведенню мітингів і демонстрацій, незаконного перешкоджання професійній діяльності журналістів та перевищення службових повноважень.

Громадська організація Інститут «Республіка» пропонує
—  міністру внутрішніх справ України вжити невідкладних заходів щодо припинення протиправної діяльності міліціонерів щодо учасників мирних зібрань;
—  Кабінету міністрів України скасувати своє доручення Київської міськдержадміністрації № 14678/1/1-10 від 25 березня  2010 року.

 

Sprotiv.org

ЦЕ ЦІКАВО

  • Юрій Шеляженко: «Судочинство має захищати людей, а не принижувати»
  • Самої риторики недостатньо...
  • Молодежь потребовала отставки диктатора Януковича
  • «Добрососедство» или непатриотизм?
  • Дмитрий Гройсман: история вокруг меня похожа на кампанию по дискредитации Могилева
  • 11 листопада суд розглядатиме ліквідацію райрад в Києві. Судді Літвіновій заявлено відвід
  • Заява громадських організацій про необхідність відхилити законопроект 2450, що обмежує право на мирні зібрання
  • У березні — квітні 2010 року масово порушувалося право на свободу зібрань
  • Влада хоче закривати опозиційні сайти протягом доби
  • Лауреати Антипремії Будяк року-2009
  • Обговорення

    Нажаль, коментарі закрито.

    К сожалению, комментарии закрыты.

    квартиры от хозяев
    Close
    Додавайтесь у соц.мережах
    Не пропустіть наші свіжі новини
    БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов