.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
// ви читаєте...

Черпіцький Олександр

Олександр Черпіцький курує оборонний комплекс без допуску до державної таємниці. Документи

cherpitskyi-oleksandr120 лютого 2010 року Юлія Тимошенко в оточенні своїх юристів – тоді ще Андрія Портнова, Володимира Пилипенка та Сергія Власенка – сиділа в залі Вищого адміністративного суду України, очікуючи рішення щодо скасування результатів президентських виборів.

Всі козирі вже були використані. Останньою надією лідера Батьківщини була секретар пленуму ВАСУ – жінка одного з депутатів БЮТ Олега Черпіцького – Людмила Черпіцька. За декілька днів до того Тимошенко за власним підписом призначила брата Олега – Олександра Черпіцького заступником міністра транспорту України і тепер очікувала повернення боргу.

Але у вирішальний момент Людмила Черпіцька в залі суду не з’явилась. Справу було програно. Обурена Тимошенко скасувала своє рішення про призначення Олександра Черпіцького, і через два місяці після інавгурації Віктора Януковича обидва брати опинились в таборі Партії регіонів.

Старший, Олег, став одним з перших перебіжчиків у лави нової коаліції Партії регіонів, Блоку Литвина та комуністів. А Олесандр у березні 2010 року був призначений заступником міністра оборони України з посадою директора Департаменту реалізації надлишкового майна і земель.

Тоді ж в ЗМІ вперше з’явились дані про темні плями в біографії Черпіцького. «Дзеркало тижня» повідомило, що новоспечений заступник міністра не може отримати доступ до державної таємниці адже має судимість.

cherpitskyi-oleksandr-sudimost1

Через деякий час Олександр Черпіцький був звільнений з посади заступника міністра оборони та щез з поля зору журналістів.

cherpitskyi-oleksandr2

ЧЕРПІЦЬКИЙ ПОВЕРТАЄТЬСЯ

На початку літа цього року джерело «Української правди» повідомило, що Олександр Черпіцький знов отримав посаду в одному з державних органів, що має відношення до оборонної сфери. Довгий час нам не вдавалось знайти ніяких підтверджень цього факту. Останнє повідомлення про нашого героя у офіційних джерелах датоване квітнем 2011 року – коли Черпіцький він був звільнений з Міноборони.

Нове місце роботи Олександра Черпіцького з’ясувалося випадково. Один з співбесідників редакції розповів, що часто бачить автомобіль колишнього підлеглого Юлії Тимошенко в Києві на вулиці Дмитрівській. На цій вулиці знаходиться лише одне підприємство, що має прямий стосунок до оборонної сфери – Державний концерн «Укроборонпром», яке курує всім оборонно-промислового комплексом країни – від виробництва до реалізації на зовнішніх ринках.

Без особливих надій на успіх ми написали керівництву Укроборонпрому інформаційний запит з проханням вказати, чи дійсно пан Черпіцький працює у підприємстві і якщо так, то чи має він доступ до державної таємниці.

Реакція керівництва Укроборонпрому виявилась більш ніж дивною. Нам повідомили, що підприємство не може надати нам будь-яку відповідь, адже дані про призначення Олександра Черпіцького та його доступ до державної таємниці…не є суспільно необхідними!

cherpitskyi-oleksandr-sudimost2

Двомісячна переписка з «Укроборонпрому» ні до яких результатів не призвела. Втім згодом «Українській правді» вдалося знайти ноу-хау у спілкуванні з державними органами. Наступний запит ми направили в Адміністрацію президента. І рівно через п’ять днів в «Укроборонпромі» нам надали чіткої і ясної відповіді. Але вже звичайним листом, без усіляких сентиментів у вигляді бланків чи підписів пана Громова.

cherpitskyi-oleksandr-sudimost3

Отже нова посада Олександра Черпіцького – заступник голови Державного Концерну «Укроборонпром».

При цьому, як повідомили «Українській правді» у Службі безпеки України, за весь час роботи заступника Укроборонпрому, керівництво концерну не зверталось щодо надання пану Черпіцькому доступу до державної таємниці.

Згодом через той же маневр з запитом через Адміністрацію президента нам вдалось отримати ще й повний перелік функціональних зобов’язань пана Черпіцького. Виявилось, що тепер він курує питання виробництва зброї, координує фінансово-економічну політику всього оборонно-промислового комплексу країни та бере участь у розвитку військово-технічного співробітництва з іноземними країнами.

І якщо порівняти функціональні обов’язки Олександра Черпіцького з Законом України про державну таємницю, то можна побачити, що принаймні три пункти з цього переліку цілком і повністю можна віднести до інформації, що становить державну таємницю.

cherpitskyi-oleksandr-sudimost4

Насправді питання отримання допуску до державної таємниці на таких посадах це лише формальність. Керівництво підприємства звертається до Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування СБУ і після стандартної перевірки зазначена особа має повне право працювати з відповідною інформацією. Звісно, вразі якщо відносно чиновника, щодо якого проводиться перевірка, немає певних застережень.

Що цікаво, джерела «Української правди» у МВС та Генеральній прокуратурі стверджують, що в офіційних реєстрах немає відомостей про судимості Олександра Черпіцького. Натомість співбесідник редакції запевняє, що достовірно вдалось підтвердити наявність двох кримінальних справ проти чиновника:

— у 2001 році прокуратурою Житомирської області стосовно братів Олександра та Олега Черпіцьких було порушено кримінальну справу з обвинуваченням у самовільному присвоєнні влади або звання та шахрайстві.

— у 2008 році у відношенні Черпіцького Олександра Зіновійовича (посадова особа облкомзема) був складений протокол про корупцію співробітниками УСБУ Житомирської області. За рішенням суду пан Черпіцький був оштрафований.

Зв’язатися з самим паном Черпіцьким редакції не вдалося – за жодним з офіційних телефонів, вказаних на сайті підприємства, нам не змогли надати контактний номер заступника голови Концерну або його приймальної.

Черпицкий Александр — у СБУ нет оснований дать отказ

Цікаво, що раніше пан Черппіцький стверджував, що СБУ не надало йому допуску до державної таємниці, адже більш ретельно розглядало його запит у зв’язку з…матеріалами у пресі. «Українська правда» звернулась з відповідним запитом до нового керівника парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони з проханням перевірити наведені редакцією факти та надати відповідь згідно закону про доступ до публічної інформації.

Мустафа Найем, Українська правда

ЦЕ ЦІКАВО

  • ОПГ «Чепчиков» или вся власть – судимым!
  • Обговорення

    Нажаль, коментарі закрито.

    К сожалению, комментарии закрыты.

    квартиры от хозяев
    Close
    Додавайтесь у соц.мережах
    Не пропустіть наші свіжі новини
    БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов