.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
// ви читаєте...

Григоришин Костянтин

Суд Лондона заморозив активи олігарха Григоришина

Grigorishin-Konstantin1

 

Високий суд Англії та Уельсу видав наказ про заморожування активів групи «Енергетичний стандарт» українсько-російського бізнесмена Костянтина Григоришина.

Про це повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Рішення винесено як забезпечувальна міра в рамках арбітражного розгляду з Вадимом Новинським і Володимиром Лук’яненком-молодшим на більш ніж 300 млн доларів навколо великого машинобудівного підприємства ПАТ «Сумське НВО».

Рішення винесено на вимогу адвокатів Володимира Лук’яненка-молодшого і компаній, пов’язаних з Новинським, які побоюються, що Григоришин може приховувати активи, щоб уникнути виплат за рішенням арбітражу.

Ще 9 травня 2016 року Лондонський комерційний арбітраж прийняв рішення про виплату «Енергетичним стандартом» більш 305,8 млн доларів Новинському і Лук’яненку.

5 жовтня 2017 року Високий суд Англії відмовив адвокатам Григоришина в апеляції на це рішення.

У рішенні суду згадуються, зокрема, такі українські компанії: Запоріжтрансформатор, Турбоатом, ПАТ «Сумське НВО», Укррічфлот, Запорізький кабельний завод, «Сварог Ессет Менеджмент».

Сам наказ про арешт є конфіденційним, повного списку заморожених активів у відкритому доступі немає.

Григоришину також належать великі пакети акцій в цілому ряді українських обленерго.

В ході судового слухання, адвокати Лук’яненка змогли довести суду, що існує ризик того, що Григоришин спробує «розмити» свої активи.

В кінцевому рахунку це може призвести до невиконання рішення арбітражу на 305,8 млн доларів.

Бенефіціарами українських компаній, які приписують Григоришину, в держреєстрі числяться громадянин Швейцарії Леонід Пивоваров і болгарин Максим Марков.

Адвокати Лук’яненка і Новинського змогли довести, що реальний власник всіх активів — Григоришин. Для цього треба було проводити допит бізнесмена в суді.

За даними Високого суду, більшість активів Григоришина, станом на 2015 рік, замикалися на двох кіпрських компаніях.

Перша — Energy Standard Fund Limited. Її акції безпосередньо належали Максиму Маркову. У матеріалах суду він згадується як адвокат з громадянством Росії і Болгарії.

Друга холдингова компанія групи «Енергетичний стандарт» — кіпрська Energy Standard Fund Management Limited.

«100% акцій ESFML належали (прямо чи опосередковано) Григоришину. ESFML володіла акціями в численних дочірніх компаніях, включаючи компанію «Сварог Ессет Менеджмент», — йдеться в рішенні суду.

26 червня 2015 року Григоришин передав свої частки в ESFML Леоніду Пивоварову, йдеться в рішенні суду.

Це було зроблено для того, щоб активи Григоришина не потрапили під санкції в Україні у зв’язку з посиленням законодавства по відношенню до компаній з російським капіталом або російськими бенефіціарами.

На той час Григоришин був громадянином Росії і Кіпру. У 2016 році він отримав українське громадянство.

Леонід Пивоваров — однокласник Григоришина і менеджер швейцарського офісу Energy Standard Group.

Передача акцій (часток) також відкривала шлях «Енергетичному стандарту» до приватизації в Україні, що було б неможливо в разі наявності серед бенефіціарів громадян Росії (Григоришина або Маркова).

Рішення про замороження активів Григоришина не означає, що всі українські компанії бізнесмена автоматично потрапляють під арешт.

Іноземні, в тому числі арбітражні рішення, не мають прямої дії в Україні.

Більш того, між Великобританією і Україною не існує міжнародного договору про взаємне визнання судових рішень.

Сумське НВО є одним з найбільших в Європі виробників газоперекачувальних агрегатів і комплектних компресорних станцій різного призначення; широкої номенклатури насосів, компресорів, центрифуг, обладнання для хімічної, газової та нафтопереробної промисловості, атомних електростанцій.

Глава МВС Арсен Аваков в листопаді 2015 року заявив про розслідувані справи щодо Григоришина, а через місяць уточнив, що вони не належать до підслідності МВС та стосуються фінансових порушень Сумського НВО імені Фрунзе і «Укренерго».

У свою чергу бізнесмен відкинув звинувачення в лобіюванні своїх інтересів через співробітників «Укренерго» і про порушення закону під час купівлі акцій Сумського НВО ім. Фрунзе, нагадавши, що став мажоритарієм компанії ще в 1998—1999 роках.

ЦЕ ЦІКАВО

  • Суд Лондона заморозив активи олігарха Григоришина
  • Гражданин России и олигарх Константин Григоришин метит в кресло главы администрации президента Украины? Расследование
  • Обговорення

    Нажаль, коментарі закрито.

    К сожалению, комментарии закрыты.

    квартиры от хозяев
    Close
    Додавайтесь у соц.мережах
    Не пропустіть наші свіжі новини
    БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов