.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
// ви читаєте...

Пашинський Сергій

Знову про злочинні схеми нардепа Пашинського. Розслідування

Pashinskyi-Sergyi6-500x228 (1)

Ключовим ланцюжком у цій нафтовій оборудці було фіктивне переведення нафтопродуктів у результаті фальсифікації в стан неякісних та зіпсутих рідин, хоча застережень щодо якості під час вхідного контролю при їхній перевалці не було

Місяць тому, завдяки принциповій та порядній позиції деяких правоохоронців, вдалося не лише дізнатися про подробиці щодо розкрадання конфіскованих нафтопродуктів посадовими особами за участю впливових народних депутатів та правоохоронців, але й про несподіване та нічим невмотивоване закриття відповідної кримінальної справи.

Нагадаю, що у рамках кримінального провадження було встановлено, що службовими особами держпідприємства ДП «Укртранснафтопродукт» за період жовтень-листопад 2014 року було розкрадено та виведено у тіньовий обіг 174 млн. грн. державних коштів. Ділки легалізували арештований бензин та дизпаливо через фіктивні підприємства ТОВ «Ітаніксстронг» та «ТрейдІнвестКомпані»,а 4 лютого 2015 р. через свої зв’язки в правоохоронних органах без будь-яких правових підстав було закрито кримінальне провадження N120141000500010518.

Цю корупційну схему я детально описав у першій частині свого блогу на УП. Відповідні матеріали я передав у прямому ефірі ток-шоуна Шустері тодішньому керівникові Антикорупційного управління Генпрокуратури України Павлові Жебрівському. Знаю, що по цій справі зараз проводиться розслідування.

А журналісти УП через кілька днів у своєму розслідуванні детально описали весь план цієї брудної оборудки в матеріалі «Як заробити на вкраденому. Історія конфіскованих нафтопродуктів Курченка».

Позаяк пан Пашинський анонсував позов до суду, зокрема і на автора цих рядків,вважаю за необхідне ознайомити громадськість з деякими додатковими фактами. Для, так би мовити, повноти картини. Та й в суді (куди, до речі, мене ще й досі не викликали) буде легше розібратися в цих хитромудрих схемах.

Отож, на базі Херсонського нафтоперевалочного комплексу, в період з 28.09.2104 по 30.09.2014 року було здійснено перевалку нафтопродуктів, а саме бензину А-95 у кількості 9 530 752 кг. Вказані нафтопродукти було доставлено на танкері «SEA LION I», а самі нафтопродукти надійшли від компанії OMV PETROM S.A. для компанії ASIANA GLOBAL LIMITED. Саме компанія ASIANA GLOBAL LIMITED є власником даних нафтопродуктів, які без розмитнення зберігались на Херсонському нафтоперевалочному комплексі під митним контролем.

30 вересня 2014 року Приморським районним судом м. Одеси була винесена ухвала, якою надано дозвіл передати на зберігання та в оперативне управління Державному підприємству «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» Херсонського нафтоперевалочного комплексу, який був арештований ухвалою Печерського районного суду м. Києва 16.04.2014 року. Дія даної ухвали стосується лише майнової частини комплексу (трубопроводи, резервуарний парк, електричне, насосне та інше обладнання) та не поширюється на нафтопродукти, що знаходились в процесі перевалки на зберіганні в резервуарах Херсонського нафтоперевалочного комплексу. Іншою ухвалою Приморського районного суду міста Одеси було передано докази у кримінальному провадженні про контрабанду на зберігання ДП «Укртранснафтопродукт», а саме нафтопродукти, які перебували під арештом та котрі пов’язують з Сергієм Курченком.

2 жовтня 2014 року ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» на чолі з Андрієм Голубеєм та Олександром Горбуновим, заступником гендиректора ДП «Укртранснафтопродукт», із залученням правоохоронців, зайшли на територію Херсонського нафтоперевалочного комплексу та взяли його під контроль. У той же день повністю заблокували роботу комплексу, рух нафтопродуктів був зупинений. Захоплення Херсонського нафтоперевалочного комплексу було здійснено за безпосереднього сприяння уже згаданого народного депутата та його колеги Сергія Тищенка, котрий фігурує у згаданій вище кримінальній справі. Мовою правоохоронців, це було зроблено з метою заволодіння арештованими нафтопродуктами та їх реалізації, шляхом отримання безпідставних та безпрецедентних ухвал суду, що прийняті з порушенням норм чинного матеріального і процесуального права.

На день взяття під контроль Херсонського нафтоперевалочного комплексу, в резервуарах останнього знаходились паливно-мастильні матеріали, які належали ASIANA GLOBAL LIMITED, зокрема бензин автомобільний А-95 у кількості 9 530, 752 тонни. Компанія ASIANA GLOBAL LIMITED пропонувала на продаж нафтопродукти до продажу усім великим дистриб’юторам нафтопродуктів України, у тому числі Вог-Рітейл, Галнафтогаз та Торговій Компанії Інтергал. Однак побоюючись перешкод у вивезені нафтопродукту із захопленого нафтоперевалочного комплексу після придбання, українські трейдери змушені були відмовитись від даних нафтопродуктів. Таким чином, нафтопродукти знаходились на Херсонському нафтоперевалочному комплексі без можливості їх переміщення та реалізації в законному порядку з належним митним оформленням розмитнення. Пізніше стало відомо про арешт нафтопродуктів саме власності ASIANA GLOBAL LIMITED, котрий накладено було прокуратурою, але за участі зацікавлених у придбанні нафтопродуктів компаній. При встановленні всіх обставин щодо даних нафтопродуктів, претензій щодо законності нафтопродуктів прокуратурою були зняті, але їх було залишено під арештом, безпідставно накладеного судом. Було помічено, що протягом жовтня, листопада та грудня місяців 2014 року та в 2015 році, періодично з території нафтоперевалочного комплексу виїжджали автоцистерни навантажені нафтопродуктами.

Так як ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» свого власного нафтопродукту на Херсонському нафтоперевалочному комплексі не має, а передані ДП «Укртранснафтопродукт» речові докази знаходяться під митним контролем, не розмитнені, логічно, що вказані автоцистерни здійснювали вивезення належного ASIANA GLOBAL LIMITED бензину А- 95. Номерні знаки деяких автомобілів супроводу були зафіксовані та пізніше встановлено реєстрацію за групою компаній «Фактор» Сергія Тищенка (ці факти та докази є в розпорядженні правоохоронців).

На базі Херсонського нафтоперевалочного комплексу ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» та ДП «Укртранснафтопродукт» нафтопродукти компанії ASIANA GLOBAL LIMITED були фіктивно приведені в результаті фальсифікації в стан неякісних, зіпсутих рідин, було сфальсифіковано результати досліджень та віднесено бензин А- 95 виробництва заводу компанії OMV PETROM S.A. (європейській виробник нафтопродуктів з безсумнівною репутацією щодо якості нафтопродуктів) до таких, що не підлягають класифікації за державними стандартами та технічними умовами України, хоча застережень щодо якості під час вхідного контролю якості при перевалці на Херсонському комплексі не було.

Згодом, під виглядом вивезення неякісних, непридатних до використання чи класифікації нафтопродуктів, вони були реалізовані в невідомому напрямку з-під митного контролю, без згоди власника, без згоди митниці та без сплати необхідних платежів. Словом, зі сторони службових осіб ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» та ДП «Укртранснафтопродукт», а також фактичних організаторів захоплення має місце розкрадання чужого майна в особливо великих розмірах. Цю справу теж нині розслідують правоохоронці.

До речі, мій колега Сергій Лещенко звернув увагу на ще один цікавий факт. Коли журналісти опублікували розслідування щодо цієї нафтової оборудки (основою якого стала доповідна записка слідчих СБУ, котрі теж займаються цією справою), пан Пашинський зробив крок на випередження – запропонував Президентові передати нафтопродукти, що залишилися, на потреби армії. Однак… Ось цитата зі сторінки у Фейсбуці Сергія Лещенка:

«У Пашинского новая версия в историей с „кражей“ нефтепродуктов Курченко. В интервью „Українська правда“ Пашинский говорит, что если их не слить, они испортятся: „Чому ці нафтопродукти взагалі треба було продавати? Тому що там є обмежений термін зберігання“, – сказал Пашинский вчера вечером. А сегодня утром в письме на имя Порошенко Пашинский уже пишет, что эти нефтепродукты не совсем испортились – и их надо отдать армии бесплатно. Спрятав таким образов все концы своей аферы в воду. Точнее, в бензин. Думаю, пора Шокину писать новое представление на привлечение к уголовной ответственности еще одного народного депутата».

І таких дивних сентенцій у цій справі більш ніж достатньо. Кінці у воду сховати майже не можливо. Питання у принциповості та бажанні правоохоронців довести цю справу до суду, винних покарати, а вкрадені гроші повернути. Ну, а наша задача – народних депутатів – не дати цим кримінальним справам «загубитися» у нетрях Генпрокуратури та МВС. Що ми і робимо!

Далі буде…

Дмитро Добродомов, народний депутат України, Національне бюро розслідувань України

ЦЕ ЦІКАВО

  • Скандальна фірма з оточення Пашинського таємно отримала 200 мільйонів від Міноборони
  • #Пашинський нацькував Нацполіцію однопартійця Авакова на свою підлеглу Блистів, якій погрожував вбивством
  • На Пашинського відкрили кримінальну справу за погрозу вбивства
  • «Укроборонпром» та Пашинський засудять журналістів за публікацію про корупцію в оборонці
  • «Наживаются на войне»: Пашинского и Винника обвинили в «распиле» оборонки
  • Муженко заважає Пашинському з Народного фронту розкрадати майно ЗСУ, – Донік
  • Генпрокуратуру зобов'язали надати адвокату Хімікуса матеріали справи про стрілянину Пашинського
  • Стрілянина нардепа Пашинського: адвокат розповіла нові подробиці
  • Аваковщина. Справу про стрілянину депутата Пашинського закрили. Потерпілого притягують до адміністративної відповідальності
  • Аваковщина. У СІЗО повісили організатора побиття коханки Пашинського Тетяни Чорновол
  • Обговорення

    Нажаль, коментарі закрито.

    К сожалению, комментарии закрыты.

    квартиры от хозяев
    Close
    Додавайтесь у соц.мережах
    Не пропустіть наші свіжі новини
    БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов