.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
// ви читаєте...

Новини

Дружбан Яценюка з Ощадбанку Андрій Пишний лишив терористам 29 млн гривень і понад мільйон доларів

groshi-dnr1

— В Калининском районе в отделении Ощадбанка теперь находится полиция ДНР. Через социальные сети начали распродавать технику, мебель из других отделений. Цена вдвое ниже, чем в магазине. В Ленинском районе видел, что в помещении банка открыли мебельный склад, — розповідає Андрій Сіренко з Донецька.

З 1 грудня 2014 року Ощадбанк закрив свої відділення на окупованих територіях Донецької й Луганської областей. Інша державна фінустанова — «Укрексімбанк» — згорнув роботу там із вересня. Ощадбанк лишив терористам 28,7 млн грн, $1,2 млн, 99,7 тис. євро, 98 автомобілів і 252 одиниць зброї, за інформацією редактора інтернет-видання «Острів» Сергія Гармаша. Про це він написав у «Твіттері».

— Запаси готівки в сховищах Ощадбанку були величезні, — розповідає Олексій Кущ, радник голови Асоціації українських банків. — Коли стало зрозуміло, що їх уже не можна вивезти, Нацбанк розпорядився знищити гроші. Їх забруднювали чорнилом або розрізали в спеціальних машинках. Проте знищили небагато готівки. Те, що вказано в документах, то одне, а на практиці — інше. Банк — це ж люди. Якщо в установу вриваються бандити й вимагають віддати гроші, призначені для знищення, то працівники їх віддають. Якщо терористи вимагали подовжити роботу банку, працівники подовжували. Людям нікуди було діватися. Вони боялися померти дорогою додому. Схоже, що ситуація в Криму нічому не навчила Нацбанк. Там зі сховищ російські найманці вивезли 4–5 мільярдів гривень. Зараз Україна веде переговори з російським державним банком про повернення цих грошей. Уже в травні було зрозуміло, що Донецька й Луганська області будуть нестабільними, що там буде війна. Але Нацбанк чекав до листопада-грудня. Через таку запізнілу реакцію Донбас є ще більш неконтрольованим. Адже банки стали джерелом доходу для терористів. За награбовані гроші купували зброю, платили найманцям, давали соцдопомогу жителям. Показували таким чином, що вони там — влада.

Уся електронна документація й частина працівників з окупованих територій Донецької області були переведені в Краматорськ, з Луганської — до Сіверськодонецька, повідомили в Ощадбанку.

— Да нету у нас никаких работников. Только документы, — дивується працівниця Краматорського відділення. Називатися відмовляється. — Ми нічого не знаємо, що з тими відділеннями на окупованих територіях. Клієнти мають обслуговуватися в нас.

6 січня один із користувачів соцмережі «ВКонтакте» виклав фотографію чеку з супермаркету «Абсолют» у Луганську. Покупець розраховувався карткою через термінал Ощадбанку.

— Людина купувала памперси. Чек виданий Ощадбанком. Ми підняли питання: чому досі державний банк працює в Луганську? Вийшли на мітинг. Мітингів було два. Перший — 10 січня. На ньому було 200 людей і близько 250 охоронців — міліція, бійці батальйону «Київ-1». Другий, трохи менший, провели 16 січня. Але охорона знову була. Намагалися з’ясувати, куди поділися 12 мільярдів гривень дотації, яку 2014 року уряд виділив для підтримки банку. Чому державний банк тратить великі гроші на рекламну компанію по всій Україні, в тому числі й на окупованих територіях. І чому вони втратили стільки готівки на Донбасі. Тоді як жоден із комерційних банків не втратив стільки, — каже співголова профспілки «Демократичні профспілки України» Дмитро Філіпчук. — Провели власне розслідування. У січні товариші по профспілці дзвонили за номерами закритих відділень Ощадбанку на окупованих територіях і там піднімали слухавки. До Нового року обслуговувалися рахунки підприємств через Ощадбанк. Тиждень тому голова Ощадбанку Андрій Пишний вихвалявся, що на Луганщині мають встановити тисячу терміналів. Хоч наш мітинг і оголосили проросійською акцією, але все-таки почали реагувати. Пояснювали, чому гроші не вивезли з Донбасу. Підозрюю, що термінали цього банку досі працюють на окупованій території, щоб уряд міг відмивати гроші.

У Донецьку й Луганську функціонують відділення «Сбербанка России». Місцеві жителі розповідають, що готівку можна зняти лише через каси, банкомати не працюють. Пенсію, соцвиплати з карток українських банків люди знімають через міняйл. Роблять електронний переказ на їхню картку, натомість отримують готівку. Міняйла беруть 9% комісії за свої послуги.

Міченими гривнями, які бойовики викрали з банків, виплачують пенсії й соціальні допомоги.

— Очень много меченых двадцаток, пятидесяток, — каже Денис Романовський із Луганська. — Одні купюри ледь вмочені кінчиками в чорнило, інші — сильно заляпані. Мічені гроші почали роздавати на початку січня. Тоді раптово появилися кошти на соціальні виплати, хоча раніше їх не було. Люди так зраділи, що на ті помітки не звертали уваги. Розраховувалися на ринках, у супермаркетах. У середині січня ці купюри перестали брати. Мені вперше відмовили в «Фуршеті» 17 січня. Інших грошей із собою не мав, мусив повернути товар.

У соцмережах викладають рецепти відмивання грошей.

«Уксус смешать с водой и марганцовкой, чтобы вода стала фиолетовой. Легонько макать каждую купюру. Тереть нельзя. Через минуту кончик купюры опустить в перекись водорода. Высушить так, чтобы попадал свет. Деньгами можно пользоваться через день», — пише Андрій Ольшанський.

Також виводять чорнило за допомогою лимонної кислоти. Але люди скаржаться, що гроші жовтіють.

Валентина Мураховська, Володимир Мукан, Національне бюро розслідувань України

ЦЕ ЦІКАВО

  • Верховний суд остаточно затвердив вбивці журналіста Гонгадзе довічне ув'язнення
  • Зеленського за ґрати, — на Банковій протестують через ув'язнення Стерненка. Відео
  • Как герой россии Моторола расстреливал дома в Донецке из гранатомета. Запрещенное Роскомнадзором видео
  • Чекісти у 1921 році вбили Маестро Різдва Миколу Леонтовича, щоб світ не почув українські колядки
  • Аваковщина. Студентки з університету внутрішніх справ танцюють «блатняк» рашистської групи «Воровайки» — «Наколочки». Фото. Відео
  • Зелені гниди хочуть запровадити обов'язковий техогляд в Україні для всіх видів транспорту
  • Посольство США закликає режим Зеленського до швидкого розслідування спалення машини журналістів з Радіо Свобода
  • Соинвестора Sky Mall Хиллара Тедера обвинили в коррупции. Расследование
  • Светлана Хакала. Как мошенничают с покупкой недвижимости в Албании. Расследование. Видео
  • Слуги народу роблять «тендерну палату». Продавців та орендодавців нерухомості хочуть змусити “башляти” мутним брокерам екс-регіонала Яценка
  • Обговорення

    Нажаль, коментарі закрито.

    К сожалению, комментарии закрыты.

    квартиры от хозяев
    Close
    Додавайтесь у соц.мережах
    Не пропустіть наші свіжі новини
    БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов