.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
// ви читаєте...

Економічна диверсія

Ціни на їжу та бензин ростуть щотижня

ekonomika1Зростання цін на харчі та нафтопродукти може виявитися симптомами другої хвилі економічної кризи – заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров на розширеному засіданні уряду, спеціально присвяченому тому, як українська влада має реагувати на зміну світової економічної кон’юнктури.

В Україні вже спостерігається і перший, і другий симптом – швидко дорожчають харчі та бензин, але, як зауважують оглядачі, ці явища мають і суто внутрішньо українське пояснення.

Ціни міняються щотижня

Зростання цін на харчі в Україні останнім часом вимірюється від тижня до тижня, а не щомісяця, як прийнято у статистиці.

Наприклад, лише за тиждень напередодні Великодніх свят овочі подорожчали на 14.8%, а загалом від початку квітня подорожчання склало 19%.

Рекордсменом списку стала звичайна картопля, ціни на яку зросли на 22%, а так званий «борщовий набір» став дорожчим на 16.6%. Із фруктів Упродовж квітня дешевшала тільки імпортна полуниця, ціни на яку впали за минулий тиждень аж на 18%. Не такими темпами, але стабільно зростають і ціни на пальне, що зовсім скоро стане чинником чергового стрибка цін на харчі.

Тим часом, саме зростання цін на паливо та харчі у всьому світі український прем’єр Микола Азаров називає першими симптомами можливості другої хвилі глобальної економічної кризи:

«Симптоми цього наочні: це стрімке зростання цін на нафту і нафтопродукти. Справа дійшла до того, що президент США Барак Обама створив групу із протидії ажіотажним настроям і спекуляціям на ринку нафтопродуктів. І це в США! Також зростають ціни на продукти харчування. Все це відбувається на базі нестабільності основних резервних валют. Безумовно, ці процеси пов’язані між собою. Вони вимагають від нас корегувати соціально-економічну політику України,» — сказав Микола Азаров.

Прогнози економістів і синоптиків

Те, що зростання цін на харчі та пальне є глобальними явищами, і впливають певним чином на ситуацію в Україні, визнають і українські експерти.

Проте, як зауважує старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Володимир Дубровський, якби не такий суто внутрішньо український фактор, як значна монополізація ринків, що виникла, зокрема, і завдяки діям чинного уряду, то Україна могла би принаймні покрити свої втрати від зростання цін на імпортне пальне за рахунок посилення експорту харчів:

«Є такий відомий анекдот: навіщо Бог створив економістів? – для того, аби синоптикам не було так соромно. І тут якраз такий випадок, коли дуже важко щось передбачити, хоча, дійсно, певні передумови для цього (другої хвилі економічної кризи) існують. Але чи буде вона чи ні – це як в іншому анекдоті – 50 на 50. Що ж до української ситуації, то тут зростання цін на харчі мало б давати Україні шанс, бо Україна є експортером харчової продукції.

І, якщо все відбувалося б, як воно має відбуватися, то ці надходження від збільшення цін на продовольство у світі розподілялися б серед українського суспільства, і, врешті-решт, ми мали б бути багатшими від цього.

Проблема України у тому, що наша економіка є дуже монополізованою, і ця монополізація дуже сильно зросла в останні роки, власне, за минулий рік, і саме це створює величезні ризики».

Рік тому, у травні 2010, по тому, як під гаслом «покращення життя українців вже сьогодні» на президентських виборах в Україні переміг лідер Партії регіонів Віктор Янукович, 42.7% українців, згідно із соціологічними опитуваннями, вважали, що країна рухається у правильному напрямку. У квітні цього року так вважає лише 14.2% українців.

Анастасія Зануда, «Бі-Бі-Сі», Київ

ЦЕ ЦІКАВО

  • Налоговые «рекорды» уничтожают бизнес
  • Ціни на їжу та бензин ростуть щотижня
  • Семь кругов "Привата", или Как клиента довести до истерики
  • Як влада бюджетників обкрадає
  • Хрен депутатский
  • Любители пива и сигарет поставят клизму депутатам Киеврады
  • ОПГ «Чепчиков» или вся власть – судимым!
  • К рассхищению средств «Родовид Банка» причастен нардеп с БЮТа Александр Шепелев?
  • Тендерный ПРиБЮТ
  • КрысЮля рассчиталась с водочной мафией за поддержку на выборах
  • Обговорення

    Нажаль, коментарі закрито.

    К сожалению, комментарии закрыты.

    квартиры от хозяев
    Close
    Додавайтесь у соц.мережах
    Не пропустіть наші свіжі новини
    БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов