.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
// ви читаєте...

Древицький Андрій

Голова політради Партії Народний порядок Андрій Древицький: кожен може стати депутатом. Інтерв’ю

Drevytskyj_AndrijАндрій Древицький, 32 роки, за фахом – економіст. Голова політичної Ради партії Партія Народний порядок, депутат 4 і 5 скликань місцевих рад.

— Пане Андрію! Розкажіть, будь-ласка, про себе, чому Ви обрали шлях політика?

У політику я потрапив з громадської діяльності, якою почав займатись у 1997 році у Донецькій області. Разом з моїми однодумцями ми зареєстрували громадську організацію «Лідер», основною метою якої була розбудова демократії та ліберального суспільства в Україні, а також європейська інтеграція, захист прав людини, міжнародні обміни та захист прав жінок.

У 2002 році я балотувався у депутати до районної ради і посів перше місце, обігнавши представників органів влади та олігархів. 2006-го року я також балотувався, але став уже депутатом селищної ради, тому що був безпартійним. За чинним тоді законодавством про вибори місцевих депутатів, тільки партія могла висувати свого кандидата у міські депутати.

— Чому стали членом Партії Народний Порядок? Як сталось, що Ви увійшли до складу оргкомітету по її створенню і згодом очолили її?

Як я вже згадував, ми почали розбудовувати громадську організацію, і працювали над цим майже 5 років. Розробили чимало молодіжних проектів, а також співпрацювали з органами державної влади. Але наші ініціативи не були гідним чином підтримані, ми бачили, що необхідно йти у владу. Якщо ти не будеш у владі, то мало що може змінитися.

Разом з представниками нашої громадської організації, молоддю і представниками малого бізнесу ми вирішили створити політичну партію. Це був тривалий процес, який тягнувся близько двох років: у 2005 році ми провели свій перший з’їзд.

— Розкажіть, будь-ласка, про програмні цілі і завдання Партії Народний Порядок.

Основною метою діяльності Партії є сприяння побудові в Україні вільного, ліберального, демократичного, справедливого суспільства, яке створює можливості для забезпечення високого життєвого рівня та добробуту громадян. Також для нас важливим є підвищення авторитету України на міжнародному рівні,  прискорення євроінтеграції.

Ми створили партію для того, щоб кожен громадянин України мав можливість бути кандидатом у депутати та впливати на прийняття важливих для людей рішень. Велику увагу ми приділяємо активній участі жінок у політиці.

Також ми активно виступаємо за судову реформу і вважаємо, що та реформа, яка проводиться зараз, не є відкритою.

— Розкажіть про участь партії у минулих виборах Президента.

На минулих виборах Президента України ми не підтримали жодного кандидата. Партія хотіла висунути свого кандидата, але, на жаль, не мала еквівалента 300 тисячам доларів, аби зробити внесок до передвиборного фонду кандидата. Тому ми проводили лише інформаційну кампанію, аби люди прийшли на вибори і віддали свій голос за того, кого вони вважають гідним цього.

— А як щодо місцевих виборів? Чи брала участь у них Партія Народний Порядок?

В Україні ці вибори, я вважаю, спіткала нелегка доля, адже постійно змінювалося виборче законодавство. Як ми знаємо, у розвинутих країнах воно існує без змін уже десятки років. У нас же воно змінюється кожен раз із приходом до влади нової політичної сили. Це, звичайно, не могло не вплинути на участь нашої партії у виборах.

Ми провели кампанію «Стань депутатом» і висунули майже 900 людей. Це були звичайні люди: молодь, студенти, журналісти, жінки, дрібні підприємці. Але з усіх цих людей зареєстрували лише 250. Нам масово відмовляли в реєстрації, мотивуючи це, зазвичай, неправильно заповненими документами. Але подекуди відмовляли і без жодних на те підстав. Ми змоги взяти участь у виборах лише по трьом регіонам.

По Київській області список очолив незалежний журналіст Вадим Гладчук. У Дніпропетровській області мали за списком 37 депутатів і, за офіційними даними, набрали 2,4 % голосів. У Донецькій області ми висунули кандидата у мери, а також депутатів до міської ради. Ми – єдина партія в Україні, яка підтримала незалежних журналістів та дала можливість їм балотуватися у депутати.

— Чи партія вже визначилась, кого буде висувати у кандидати на виборах мера Києва?

На конференції партії ми ухвалили рішення, що будемо висувати у кандидати редактора опозиційного інтернет-видання «Спротив» Вадима Гладчука. Дуже скоро починемо відповідну інформаційну кампанію, в тому числі із залучення незалежних чесних кандидатів у депутати.

Тобто будь-яка людина, яка сповідує демократично-ліберальні принципи, може пройти навчання у нашій партії. І потім, за результатом незалежних конкурсів, найкращі з них зможуть балотуватись у депутати до міської ради.

Я також сподіваюсь, що партія все-таки зможе взяти участь і у виборах народних депутатів. Але тільки якщо за новим виборчим законодавством це не буде вимагати дуже багато фінансів.

— Перейдемо до поточних справ партії. Яка була Ваша позиція щодо Податкового кодексу?

Із цього приводу партія провела кілька прес-конференцій і мітингів. Ми стали ініціаторами захисту прав малих підприємців ще задовго до Податкового майдану. Вважаємо, що зробили дуже помітний внесок у те, що в Україні все-таки залишилась спрощена система оподаткування.

— Чи підтримала партія власників МАФів (малих архітектурних форм, площею менше 40 кв.) у їх протестах проти рішення Київської міської ради щодо заборони продажу тютюнових і алкогольних виробів?

Ми активно підтримуємо представників МАФів. Стосовно цієї справи ми також подали позов до суду. Зараз цей процес триває. Майже щотижня ми проводимо масові акції і протести.

— Яке Ваше особисте ставлення до цього рішення міської ради, якщо брати до уваги його мету (пропагування здорового способу життя)?

Я вважаю, що це не є способом боротьби за здоровий спосіб життя. Для цього існують спеціально розроблені програми. Необхідно працювати з людьми, проводити агітаційну та інформаційну кампанії, прямо залучаючи людей до здорового способу життя, будувати спортивні майданчики, відкривати нові гуртки і робити їх більш доступними для дітей та молоді.

Але аж ніяк не боротись зі шкідливими звичками людей тим, що закривати малий бізнес. Я вважаю, що це не є нормальним, адже таке рішення не відповідає жодним вимогам вільної ринкової економіки, принципам конкурентності та демократичності у суспільстві.

— Чи не найболючішим питання сьогодні для киян є підвищення комунальних тарифів. Розкажіть, будь-ласка, як виглядає перебіг цієї справи на сьогодні?

Ми оскаржували це рішення у суді. Але, на жаль, наші суди, як правило, затягують подібні процеси і виносять своє рішення не на користь людей. І навіть досі ми не маємо ніяких рішень: можна твердити, що влада не реагує на наші ініціативи належним чином.

— Ваша партія, як відомо, єдина з усіх виступила проти ліквідації районних рад у Києві. Розкажіть про цей випадок докладніше.

Наша партія була першою і єдиною політичною силою, яка виступила на захист виборчих прав киян, виступила проти розформування районних рад. Ми провели численні прес-конференції і мітинги, подали звернення до суду.

Звичайно, очікували на підтримку від самих депутатів районних рад, що і вони врешті-решт приєднаються до наших протестів. Ми активно закликали їх до цього, але, на жаль, вони чомусь ніяк на це не відреагувати. Зараз маємо результат: в Києві практично не діє місцеве самоврядування. І це трапилось у місті, яке одне із перших прийняло Магдебурзьке право.

— Що, на Вашу думку, може бути наслідками прийняття цього рішення для звичайних киян?

Наслідками може стати те, що закриватимуть соціальні об’єкти, під вікнами киян будуватимуть різноманітні об’єкти і жителі не матимуть ніякої можливості впливати на роботу органів державної влади і місцевого самоврядування. Як завжди, поставатимуть дрібні питання (вивіз сміття, освітлення, якість доріг), але ефективність їх вирішення буде дуже малою. Тепер не існуватиме гідного комунікатора між владою і виборцями.

— Чергові вибори до Верховної Ради України мали відбутися 27 березня 2011 року, однак ЦВК не оголосила цієї дати. Ваша партія, як відомо, подала позов до суду, розкажіть, які були підстави перенесення дати виборів?

Згідно з Конституцією України  та чинним виборчим законодавством, вибори повинні були відбутися 27 березня 2011 року. ЦВК не прийняла цього рішення. Парламент же в свою чергу прийняв рішення про те, що вибори відбудуться наступного року. Ми вважаємо, що це рішення є незаконним та таким, що грубо порушує Конституцію України. Адже, мотивуючи дане рішення, посилались на роз’яснення Конституційного суду, хоча мали право посилатись виключно на його рішення. Роз’яснення прирівнюється не до закону, а лише до постанови. Воно не має такої легітимності, як Конституція. Так, ми подали позов до суду стосовно цього, але нам відмовили у цій скарзі.

— Що, на Вашу думку, потребує нагального реформування в Україні?

По-перше, негайного вирішення в Україні потребує проблема корумпованості органів влади.

По-друге, як я завжди кажу, необхідне повне оновлення влади, ми повинні мати стабільне законодавство і закони, які дійсно працюють. Як негативний приклад, можна навести наше виборче законодавство. Зараз розповсюдилася інформація, що НДІ (Національний демократичний Інститут) вийшов з групи, яка розробляє виборче законодавство для України, мотивуючи це тим, що сам процес є непрозорим. Ми ж вважаємо, що не тільки сам процес є непрозорим, а і самі розробки слугують фальсифікації виборів.

— Які проекти Ваша партія планує втілити у життя найближчим часом?

Ми і надалі захищатимемо права громадян: будемо подавати позови до суду, проводити консультації, влаштовувати масові акції та мітинги. Найближчим часом будемо починати підготовку до передвиборчої кампанії, залучати активних громадян у виборах як кандидатів у депутати, як спостерігачів і як членів комісій. Будемо закликати людей взяти участь у  виборах та підтримати демократичні зміни.

— Яку виборчу систему підтримує Ваша партія? Яка, на Вашу думку, є найбільш демократичною і такою, що найповніше сприяє реалізації доступу громадян до виборчого процесу?

Ми вважаємо, що повинна бути мажоритарна одномандатна виборча система. Розповім на прикладі: наразі наша політична партія не має такої кількості фінансів (100 тисяч євро), щоб взяти участь у виборах. Якщо ж буде прийнята мажоритарна виборча система, ми матимемо змогу висунути 10-20 наших кандидатів у депутати, які зможуть представляти інтереси громадян та вирішувати нагальні питання на місцевому рівні.

Якщо ви хочете стати депутатом, очолити партійну організацію в рідному районі або місті — звертайтеся до нас. Наш телефон: 066 888 4 777.

ЦЕ ЦІКАВО

  • От Януковича требуют ветировать закон об упразднении народных судебных заседателей
  • Голова політради Партії Народний порядок Андрій Древицький: кожен може стати депутатом. Інтерв’ю
  • Обговорення

    Нажаль, коментарі закрито.

    К сожалению, комментарии закрыты.

    квартиры от хозяев
    Close
    Додавайтесь у соц.мережах
    Не пропустіть наші свіжі новини
    БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов