.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
// ви читаєте...

Економічна диверсія

Як влада бюджетників обкрадає

Верховенство права.

Це поняття чомусь ніяк не приживається в наших реаліях. Усі звикли, що влада вертить законом, як дишлом. Лише теоретики визнають, що закони треба виконувати завжди – а не тоді, коли чиновнику чи судді вигідно.

Наївні люди сприймають верховенство права як захмарну абстракцію. Вони вважають, що від таких тонкощів їм не холодно й не жарко.

Вони підтримували нездійсненні обіцянки Януковича в 2009-му, коли тодішня опозиція під його керівництвом просувала популістський, антиконституційний закон про «революційне» підвищення соціальних стандартів. Вони ж обрали Януковича президентом.

І тепер починають прозрівати.

Бо замість отримати журавля в небі, втратили й синицю в руці…

Навіть працюючи в бюджетному секторі, дехто не усвідомлює, як багато залежить від елементарної законослухняності. Мільйони людей усе ще з надією дивляться «нагору», чекають «покращення життя вже сьогодні». Втім, масові акції протесту педагогів показують, що терпіння народу не безмежне.

Тим, хто вважає верховенство права абстракцією, хочу присвятити Таблицю з розрахунком безпосередніх збитків більшості бюджетників внаслідок нехтування кабміном вимогами закону «Про оплату праці».

Розряд

Посада

Тариф. коеф-т

Розрах. оклад, грн.

Штатний оклад за розписом уряду, грн.

Оклад по

закону, грн.

Розмір недоплати, у гривнях

1

Прибиральник

1

625

960

960

0

5

Технік

1,36

850

960

1306

346

6

Соціальний працівник

1,45

906

960

1392

432

7

Інженер без категорії

1,54

962

962

1478

516

12

Учитель вищої категорії

2,12

1325

1325

2035

710

14

Хірург вищої категорії

2,42

1512

1512

2323

811

19

Доцент

3,42

2138

2138

3283

1145

23

Директор НДІ

4,27

2669

2669

4099

1430

Дані цієї таблиці взяті з офіційних джерел. Розрахунок за наступним принципом.

Відповідно до 6-ї статті закону «Про оплату праці», тарифна сітка (схема посадових окладів) формується на основі тарифної ставки робітника першого розряду, яка встановлюється в розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати.

Відповідно до статті 22-ї статті закону «Про держбюджет на 2011 рік», з 1 квітня 2011 року встановлено мінімальну заробітну плату 960 гривень.

У той же час, уряд 30 березня 2011 року ухвалює постанову № 310, якою визначено, що з 1 квітня 2011 року посадовий оклад/тарифна ставка працівника першого тарифного розряду «Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» – становить 625 гривень.

Очевидно, що ця постанова незаконна.

Як уже було сказано, закон прямо приписує, що тарифна ставка робітника першого розряду має становити не менш ніж 960 гривень. Однак припис закону влада виконує лише частково: платить працівникам початкових тарифних розрядів мінімальну зарплату.

При цьому уряд нехтує не тільки законом, але й міркуваннями соціальної справедливості та елементарним здоровим глуздом.

Скажімо, прибиральник і технік отримують однакову, мінімальну заробітну плату. Хоча технік мав би отримувати більше, оскільки його робота потребує більшої кваліфікації та відповідальності.

І ці 346 гривень, які недоотримав технік, фактично, вкрадені в нього правовими нігілістами з уряду.

У порушення закону «Про оплату праці», а також в наслідок маніпуляцій з єдиною тарифною сіткою, уряд Януковича-Азарова щомісячно недоплачує практично кожному бюджетнику більше 300 гривень, а кваліфікованим працівникам – учителям, лікарям – по 700-800 гривень.

Протиправні, антисоціальні та абсурдні маніпуляції уряду з тарифною сіткою зайвий раз показують ціну улесливих декларацій команди Януковича -Азарова. Весь сенс їхніх «реформ» полягає в нишпоренні по народним кишеням.

Чи не настав час схопити владу за «руки загребущі»?

Для початку, оскаржувати незаконні рішення щодо тарифної сітки в судах.

Якщо ж суди служитимуть не законові, а примхам влади – останнім часом, на жаль, спостерігається така тенденція – ніхто не відбере нашого законного права вийти на вулицю, і показати серйозність наших намірів домогтися верховенства права у своїй країні!

Андрій Павловський, народний депутат України, для Української Правди

ЦЕ ЦІКАВО

  • Налоговые «рекорды» уничтожают бизнес
  • Ціни на їжу та бензин ростуть щотижня
  • Семь кругов "Привата", или Как клиента довести до истерики
  • Як влада бюджетників обкрадає
  • Хрен депутатский
  • Любители пива и сигарет поставят клизму депутатам Киеврады
  • ОПГ «Чепчиков» или вся власть – судимым!
  • К рассхищению средств «Родовид Банка» причастен нардеп с БЮТа Александр Шепелев?
  • Тендерный ПРиБЮТ
  • КрысЮля рассчиталась с водочной мафией за поддержку на выборах
  • Обговорення

    Нажаль, коментарі закрито.

    К сожалению, комментарии закрыты.

    квартиры от хозяев
    Close
    Додавайтесь у соц.мережах
    Не пропустіть наші свіжі новини
    БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов