.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
// ви читаєте...

Новак Славомір

Навіщо «Укравтодору» польський керівник Славомір Новак з корупційним шлейфом?

Novak-Slavomir1-500x220

 

Полк іноземних експатів, що працюють в українських держструктурах, поповнився ще одним «бійцем».

У середу на засіданні Кабміну було оголошено, що виконуючим обов’язки голови Держагентства автомобільних доріг України призначений екс-міністр транспорту Польщі Славомір Новак.

Сам Новак відомий тим, що відповідав за транспортні плани та інвестиції при підготовці Польщі до Євро-2012. Однак вже у листопаді 2013 року Новак був змушений подати у відставку після скандалу із незадекларованим годинником Ulysse Nardin вартістю $5,5 тис.

Також Новак був депутатом польського Сейму, а під час минулорічних президентських виборів очолював штаб президента Броніслава Коморовського.

* * * * *
Призначення Славоміра Новака, колишнього міністра інфраструктури Польщі, керівником Укравтодору – серйозна помилка, яка є свідченням нездатності української політики бачити усю картину.

Славомір Новак не є фахівцем у сфері транспорту. Не має відповідної освіти і досвіду роботи у цій сфері, за винятком посади міністра.

Це типовий несамостійний політик середньої руки, з такими ж невисокими амбіціями. Свого часу цей чоловік, працюючи в адміністрації польського президента, мріяв про посаду міністра молоді як вершину своєї кар’єри.

І лише волею долі та бажанням свого політичного патрона і покровителя Дональда Туска став міністром інфраструктури.

Корумпованість пана Новака дрібна. За українськими масштабами.

Але того, що було – любові до розкошів (хоча претензій до пана Новака є трохи більше за занадто дорогий годинник), було достатньо у Польщі, щоб отримати проблеми і зіпсувати репутацію.

Тепер же заступництвом того ж таки Дональда Туска пан Новак знайшов хлібну посаду в Україні. В країні, де масштаби корупції значно вищі, ніж у Польщі.

Отже, маємо непрофесіонала і людину, чию репутацію вже не назвеш бездоганною, на посаді, де встояти перед спокусами корупції буде значно важче, ніж у Польщі.

Але ж є ще й інша сторона проблеми.

Пан Новак і його політичний патрон Дональд Туск є представниками політичної сили, що є в опозиції до діючої в Польщі влади. В опозиції з туманними перспективами отримати політичну перемогу і повернутися до влади.

То що ж таке здобуває Україна, окрім ще однієї причини для роздратування чинної польської влади?

З тією владою, з якою вже маємо проблеми, але маємо потребу заручитися її підтримкою в низці життєво важливих питань.

Ми влізли в дуже неприємний і невигідний політичний розклад. І нагадаю, що у прикупі — лише сумнівні ділові та особисті якості кандидата.

Можливо, хтось думав, що цінність Новака в тому, що він не представляє жоден з українських політичних кланів, що б’ються за контроль над фінансуванням галузі?

Може, це і так. Поки що. Але як довго це триватиме, і наскільки це переважує усі інші проблемні аспекти цього призначення?

При затвердженні на засіданні Кабміну Славомір Новак нескромно підкреслив свою заслугу (нехай і часткову, на його думку) у «цивілізаційному стрибкові Польщі».

Не згадав пан Новак лише те, що в плані розвитку інфраструктури цей польський стрибок фінансувався значною мірою Європейським Союзом. І це ще одна помітна розбіжність між Україною та Польщею.

Богдан Яременко, Національне бюро розслідувань України

ЦЕ ЦІКАВО

Обговорення

Нажаль, коментарі закрито.

К сожалению, комментарии закрыты.

квартиры от хозяев
Close
Додавайтесь у соц.мережах
Не пропустіть наші свіжі новини
БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов