.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
// ви читаєте...

Багрій Петро

Як Петро Багрій заробляє на епідеміях ВІЛ/СНІДу та туберкульозу в Україні. Розслідування

Bagryi-Petro1

 

Центр протидії корупції презентував аналітичний звіт «Хто заробляє на епідеміях ВІЛ/СНІДу та туберкульозу в Україні». Представляємо один з його розділів, присвячений мафіозній «групі Багрія».

Серед переможців тендерів на АРТ препарати 19,4% закупівель виграли компанії ТОВ «Укроптпостач», ТОВ «СкайФарм» та ТОВ «Фармадіс» на суму 48 млн. грн. Ці ж компанії отримали майже половину (47%) коштів, витрачених державою на закупівлю протитуберкульозних препаратів, загальною сумою 51 млн. грн.

Результати розслідування експертів ЦПК дають підстави припускати, що контроль над цими фірмами зводиться до однієї особи – Петра Багрія, який паралельно займає посаду президента асоціації «Виробники ліків України» та є членом Ради підприємців при Кабінетів міністрів України.

Петро Багрій та контрольовані ним компанії фігурують у скандальному звіті, підготовленому В.І. Коновалюком за дорученням Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я 2008 року (далі «Звіт Коновалюка»). Вказаний звіт детально описує, як у 2005—2007 роках було відмито майже половину коштів українських платників податків, передбачених на охорону здоров’я. Підконтрольні Багрію компанії чітко координували свою діяльність та мали узгоджений спільний план дій під час проведення державних закупівель медпрепаратів. Як результат, ціни на протитуберкульозні препарати були в середньому завищені в 2-3 рази, а в окремих випадках – в 20-22 рази в порівнянні з цінами на аналогічні препарати в сусідніх з Україною країнах.

З 2008 року ситуація практично не змінилася: фірми Багрія продовжують вигравати тендери МОЗу, Інституту епідеміології та ДПтС по АРТ та протитуберкульозних препаратах, утримуючи завищені ціни на ліки. Змінилися лише назви підставних компаній, які Петро Багрій використовує для отримання державних замовлень.

Розслідування експертів Центру протидії корупції, факти, наведені в «Звіті Коновалюка» та численні журналістські розслідування дають підстави припускати, що відносно нові на фармринку компанії ТОВ «Фармадіс», ТОВ «Укроптпостач» та ТОВ «СкайФарм», зареєстровані у 2010—2012 роках, контролюються Петром Багрієм. Зокрема, вони пов’язані з фірмами, які фігурували у «Звіті Коновалюка» 2008 року як підконтрольні Багрію: ПрАТ«Ганза», ТОВ «Фармацевтичні препарати регіонів» та ТОВ «Сумська аптечна компанія».

ТОВ «Фармадіс» має ідентичний телефон з ПрАТ «Ганза», яка була заснована безпосередньо Петром Багрієм в 1991 році. Більш того, засновником «Фармадісу» є Сергій Сіора, який у свій час був одним з учасників ТОВ «Сумська аптечна компанія», засновником якої до 2006 року було ПрАТ«Ганза». В 2013 році з 14 лотів на закупівлю протитуберкульозних препаратів МОЗу 4 виграв «Фармадіс» виключно у конкуренції з іншою компанією групи – «Укроптпостачем».

ТОВ «Укроптпостач», заснована 17 січня 2011 року, до квітня 2012 року була зареєстрована за адресою вул. Кіровоградська, 100-б в Києві, де у свій час були прописані й інші компанії групи, зокрема, ТОВ «Люм’єр-Фарма» та ТОВ «Фармацевтичні препарати регіонів». Компанія активно вигравала тендери з березня 2012 року і до вересня 2013. За півтора роки вона виграла державних тендерів на суму 213 млн. грн. Конкурує «Укроптпостач» виключно з іншими компаніями «групи Багрія», зокрема, з «Фармадісом».

ТОВ «СкайФарм» заснована громадянином Росії Кузьміном Л. О. у вересні 2012 року і має статутний капітал 100 тис. грн. За рік свого існування компанія виграла державних тендерів на 74 млн. грн., з яких 58 млн. – препарати для хворих на ВІЛ/СНІД та туберкульоз. «Скай Фарм» взяв участь у конкурсі по 9 лотах АРТ та протитуберкульозних препаратах, і виграв їх усі. Причому незмінним конкурентом «Скай Фарма» по усіх лотах була інша компанія «групи Багрія» -ТОВ «Фармадіс».

У багатьох випадках «компанії-прокладки» Багрія подаються на державні торги з ліками «виробництва» іншої його фірми ТОВ «Люм’єр Фарма». За українським законодавством виробником лікарських засобів може визнаватися і компанія, яка здійснює лише перепакування готової продукції. Саме такою компанією є «Люм’єр Фарма». На сайті компанії зазначається, що вона надає послуги пакування та переупакування лікарських препаратів, а одним з основних її партнерів є ПрАТ «Ганза». Окрім того, станом на 18 вересня 2013 року «Люм’єр Фарма» має спільну адресу з іншими компаніями «групи Багрія», наприклад, ПрАТ «Ганза» та ТОВ «Фармацевтичні препарати регіонів».

Три зазначені вище компанії вирвалися в лідери постачальників державі протитуберкульозних та АРТ препаратів практично одразу після свого створення. При цьому компанії не є виробниками ліків, а конкурують вони переважно лише між собою. Роль другого учасника формальна – він потрібен, щоб відповідно до українського законодавства тендер відбувся. Але про яку чесну конкуренцію може йти мова, якщо бенефіціарним власником конкурентів є одна фізична особа?

За цих умов відомі національні та світові виробники ліків залишаються за бортом державних закупівель, а кошти українських платників податків через корупційні схеми осідають у кишенях малого кола визначених осіб.

Детальніше з пропозиціями щодо системних змін, візуалізаціями корупційних схем, а також з іншими деталями звіту можна ознайомитися в повній версії звіту “Центру протидії корупції”.

 

 

Юлія Турбаєвська, Національне бюро розслідувань України

ЦЕ ЦІКАВО

  • Як Петро Багрій заробляє на епідеміях ВІЛ/СНІДу та туберкульозу в Україні. Розслідування
  • Фармацевтическая мафия и министр Квиташвили
  • Обговорення

    Нажаль, коментарі закрито.

    К сожалению, комментарии закрыты.

    квартиры от хозяев
    Close
    Додавайтесь у соц.мережах
    Не пропустіть наші свіжі новини
    БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов