.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
// ви читаєте...

Хроніки протесту

4 листопада всеукраїнська акція протесту проти податкового кодексу

proti podatk kodeksu24 листопада 2010 року о 9:00 підприємці з усієї України з’їдуться під Верховну Раду аби не дати прийняти податковий кодекс, який знищить малий і середній бізнес.

Їх підтримають усі свідомі громадяни, які розуміють, що Кодекс Азарова-Тігіпка (КАТ) нищить свободу підприємницької діяльності та конкуренцію, унеможливлює існування середнього класу, який є основою всіх розвинутих держав, призводить до збільшення цін та безробіття.

Голосами депутатів з Партії регіонів, Блоку Литвина і Компартії 7 жовтня податковий кодекс вже було прийнято у першому читанні. Не можна допустити остаточного його прийняття і вступу в дію. Тому ми вимагатимемо накладення мораторію на розгляд цього Податкового кодексу (проект відповідної постанови Верховної Ради буде внесено на голосування депутатами, які відстоюють права підприємців) й розробку нового, адекватного, Податкового кодексу за широкої участі фахівців, підприємців та громадськості.

Його ще не ухвалили остаточно, але вже сьогодні уряд зробив черговий крок до знищення малого й середнього бізнесу. Так, зараз до Пенсійного фонду змушені доплачувати навіть ті підприємці, хто сам перебуває на пенсії. Хто цього не знав і не доплатив, то з нього вже з 21 жовтня нараховується пеня, борг перед державою щоденно зростає і буде стягуватися примусово.

Підприємцю, у день акції припиніть свою роботу і прикріпи на видному місці напис:

ЗАЧИНЕНО.

Я біля Верховної Ради на акції проти Податкового кодексу!

Якщо його приймуть, зачинено буде назавжди!

Після цього приходь до Верхової Ради. Там нас має бути дуже багато, і ми примусимо чиновників нас чути! Ми вимагатимемо ВІДХИЛЕННЯ незаконних доплат до Пенсійного фонду та проекту Податкового кодексу і накладення мораторію на його розгляд (проект відповідної постанови Верховної Ради буде внесено на голосування депутатами, які відстоюють права підприємців).

Mikolaev13-10-2010-2 Мітинг підприємців у Миколаєві 13 жовтня 2010 року
25-10-2010miting pidpr Lviv1 Мітинг підприємців у Львові 25 жовтня 2010 року
proti podatk kodeksu3 Мітинг підприємців у Києві 21 жовтня 2010 року
29-10-2010-miting Donetsk1 Мітинг підприємців у Донецьку 29 жовтня 2010 року

ЧОМУ ПІДПРИЄМЦІ  ПРОТИ ПРОЕКТУ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ №7101-1

Причина: проект Податкового кодексу №7101-1 від 21 вересня 2010 року (розробник – Кабінет Міністрів України) для переважної більшості суб’єктів малого бізнесу ліквідує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, що була введена Указом Президенти України у 1999 році.

ПРОЕКТ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ №7101-1 ПЕРЕДБАЧАЄ, ЩО:

а) фіксований податок для фізичних осіб – підприємців, що здійснюють свою діяльність на ринках країни – скасовується;

б) фізичні особи – підприємці не зможуть користатися спрощеною системою оподаткування по абсолютній більшості видів економічної діяльності (перелік виключень в проекті Кодексу налічує більше 30 пунктів — пункт 2.1 статті 291 проекту Кодексу). А з січня 2012 року право на спрощену системи оподаткування також втратять підприємці, що надають нерегулярні пасажирські транспортні послуги та послуги автомобільного вантажного транспорту;

в) ті види діяльності, які буде дозволено за проектом Кодексу надавати на спрощеній системі оподаткування (ремісництво, перукарі, роздрібна торгівля на ринках і деякі інші) за проектом Кодексу вимагатимуть ведення повного бухгалтерського обліку на основі первинних бухгалтерських документів та застосування реєстраторів розрахункових операцій відповідно до закону;

г) верхня межа річного обсягу реалізації для спрощеної системи оподаткування зменшується з 500 тис. до 300 тис.грн. на рік (пункт 1 статті 291 проекту Кодексу), а верхня щомісячна границя єдиного податку, навпаки – збільшується до 600 грн. (для міст з населенням більше 150 тис.), а для тих, хто надає підприємницькі послуги не за адресою свого проживання, збільшення верхньої границі єдиного податку передбачено до 1500 грн. на місяць. Кількість найманих працівників за проектом Кодексу для спрощеної системи оподаткування зменшується з 10 до 2 (пункт 1 статті 291 проекту Кодексу);

д) платежі до Пенсійного фонду України та єдиний соціальний внесок виводяться з єдиного податку, обраховуються відповідно до законодавства і сплачуються додатково;

е) юридичні особи – суб’єкти малого підприємництва (які сьогодні можуть застосовувати єдиний податок або із сплатою 10% від обсягу реалізації або 6% від обсягу реалізації та +ПДВ) втрачають будь-яке право на спрощену систему оподаткування;

ж) платежі юридичних осіб на  «спрощенців» не можуть бути віднесені такими юридичними особами на валові витрати (пункт 1.12 статті 139 проекту Кодексу). Це приводить до дискримінації суб’єктів господарювання за ознакою організаційно-правової форми (юридичні особи та фізичні особи-підприємці) , є порушенням вимог Конституції України (стаття 13) і створює додаткові обмеження у використанні єдиного податку.

До чого призведуть новації Кабінету Міністрів України? При затвердженні наявної редакції Розділу XIV проекту Податкового кодексу (спеціальні режими оподаткування) зареєстровані сьогодні на спрощеній системі оподаткування 1,3 млн. фізичних осіб-підприємців та більше 100 тис. юридичних осіб мають перейти на загальну систему оподаткування, або можуть  «сховатися в тіні».

Більшість країн світу й мають окремі спрощення для малого бізнесу. Несприятливою загальну систему оподаткування для  бізнесу в Україні роблять:

1) правила загального податкового адміністрування – перевірки, контроль та звітність (і тому головний фокус спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності знаходився, і поки що знаходиться, у площині спрощення обліку та звітності), 

2) корупційні очікування контролюючих органів державної влади (за 10 років існування спрощеної системи корупція в цій частині була значно знижена простотою обрахування податкових зобов’язань суб’єктів).

Новації проекту Податкового кодексу щодо державного контролю, перевірок та звітності (податкове адміністрування):  розширюються права контролю податкової служби — проект Податкового кодексу фактично прирівнює податковий контроль до оперативно-розшукової діяльності міліції. Податкова інспекція за проектом Кодексу зможе перевіряти не тільки підприємців, але й їх найманих працівників. В проекті Кодексу також передбачена можливість «контрольних перевірок», які можуть проводитись без попередження в будь-який час та без будь-яких чітко визначених підстав («податкове рейдерство»).

Діючий Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» вимагає іншої процедури контролю, ніж пропонується Урядом в проекті Кодексу, але на практиці податкова служба, зрозуміло, буде слідувати саме вимогам Податкового кодексу.

Таким чином в проекті Податкового кодексу №7101-1 прямо передбачена можливість «податкової конфіскації», замість обіцяного спрощення податкового адміністрування та побудови ясної та чіткої нової системи оподаткування з чіткими та зрозумілими для всіх правилами та нормами.

Бізнес, який легально працює в межах законодавчого поля країни, за цих обставин стає беззахисним перед вітчизняною податковою службою та свавіллям окремих чиновників. Прогнозується, що кількість суб’єктів малого підприємництва фізичних осіб-підприємців скоротиться з 2,5 млн. до приблизно 1,5 млн., буде втрачено декілька мільйонів робочих місць, вивільнені громадяни країни будуть вимушені або звертатись до служби зайнятості та реєструватися як безробітні (якщо зможуть зареєструватися, звичайно), або шукати кращої долі поза межами України. Ті суб’єкти  підприємництва, які спробують працювати за новими «правилами» податкового кодексу з високою вірогідністю опиняться в зачарованому колі податкового та адміністративного тиску і корупції. Ризик кримінального переслідування та покарання підприємців збільшиться у багато разів.

Сьогодні та завтра завдяки такому Кодексу буде абсолютно неважливо, яка ставка оподаткування встановлена законом, тому що сума податкових платежів буде самовільно «розраховуватись» та вимагатись пересічним податковим інспектором. Це – податкова конфіскація, а не оподаткування.

Тому ми робимо висновок: отримання можливості контролю та тиску на кожного суб’єкту малого бізнесу – ось головна мета проекту Податкового кодексу №7101-1.

І тому розуміючи, що основне значення  бізнесу для суспільства – це створення робочих місць і можливість легально, чесно і вільно працювати на користь родини та країни, підприємці не підтримують наявну редакцію проекту податкового кодексу №7101-1.

Вимоги підприємців — учасників всеукраїнського страйку 4 листопада 2010 року:

—  відхилити проект Податкового кодексу № 7101-1 як такий, що знищує підприємництво в Україні;

— скасувати додаткові пенсійні внески підприємцями за себе через прийняття законопроектів рестр.№ 7105 або реєстр.№ 7212;

—  зменшити ставки єдиного соціального внеску в Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на за-гальнообов’язкове державне соціальне страхування» або відтермінувати його введення в дію з 01.01.12р…

Ініцаторами та організаторами акції протесту виступають:

Асоціація «Підприємці ринків Миргорода» — голова Лєпьошкін Микола 067 359 04 89.

Профспілка захисту підприємництва м. Хмельницького – голова Кнець Надія 098 479 90 89

Запорізький «Союз підприємців Ніка»- голова Кривенко Лідія 050 838 73 54.

Миколаївська обласна профспілкова організація працівників малого та середнього бізнесу – голова Герасимчук Олена 0-50 394 31 28

Черкаська міська профспілкова організація «Солідарність» — голова Ракова Ольга 093 879 31 44

Уманська ліга підприємців – голова Кравчук Лідія 0474 443 00 17

Луганське обласне відділення «Профспілки таксистів України» — Радченко Ірина 050 704 04 90

Чернігівька профспілка підприємців – голова Варнакова Олена 066 723 84 52.

Ініціатори акції протесту закликають представників малого та середнього бізнесу приєднатися до акції протесту 4 листопада 2010 року о 9:00 біля Верховної Ради.

ЦЕ ЦІКАВО

  • Американцев попросили отправить Кивалова в Гуантанамо. Фото. Видео
  • Как меня зовут...
  • Молодежь потребовала отставки диктатора Януковича
  • 5 апреля - судебное заседание по делу о незаконном запрете продажи пива и сигарет в МАФах
  • Любители пива и сигарет поставят клизму депутатам Киеврады
  • Десять тысяч разъяренных предпринимателей грохочут ведрами под Радой
  • 4 листопада всеукраїнська акція протесту проти податкового кодексу
  • Малий та середній бізнес проти нового Податкового кодексу в Україні
  • Через податковий кодекс Партія Народний порядок візьме в облогу Верховну Раду
  • От Тимошенко требуют отказаться от введения нового налога на недвижимость
  • Обговорення

    Нажаль, коментарі закрито.

    К сожалению, комментарии закрыты.

    квартиры от хозяев
    Close
    Додавайтесь у соц.мережах
    Не пропустіть наші свіжі новини
    БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов