.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
// ви читаєте...

Права людини та правозахист

Законопроект Тимошенко “Про порядок організації і проведення мирних заходів” порушує права людини

human-rights-watchЕксперти вважають антидемократичним ухвалений Верховною Радою у першому читанні проект Закону “Про порядок організації і проведення мирних заходів”.

Про це вони повідомили на прес-конференції.

Зокрема, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський зазначив, що цей законопроект містить неконституційні обмеження свободи мирних зібрань та порушуватиме міжнародні зобов’язання України щодо забезпечення цього права.

Зокрема, законопроектом передбачено, що організатори мирних зборів зобов’язані нести відповідальність за людей, які беруть в них участь. За словами В.Яворського, фактично автори законопроекту бажають, щоб мирні зібрання відбувались як паради військових, де всі мають свої чітко визначені обов’язки і безумовно слухаються організаторів. Тобто вони не враховують специфіки великих мирних зібрань, коли їхніми учасниками є звичайні перехожі, котрі зовсім не зобов’язані комусь підпорядковуватись.

Також експерт наголосив, що законопроект містить двозначні формулювання щодо проведення контрдемонстрацій, які, за визначенням Європейського суду, є невід’ємною складовою свободи мирних зібрань.

Законопроект повністю забороняє проведення спонтанних мирних зібрань, оскільки без повідомлення мирні зібрання забороняється проводити. “Але чи має сенс мітинг на знак протесту проти чогось через декілька днів після цієї події, коли про неї вже всі забули?” – запитує В.Яворський.

Нагадаємо, за ухвалення урядового проекту Закону “Про порядок організації і проведення мирних заходів” у першому читанні проголосували 228 народних депутатів.

В законопроекті надзвичайно розширені повноваження представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, що створює умови для зловживань та порушень конституційного права громадян на свободу зібрань. Крім того, положення кількох статей законопроекту перекладають на організаторів масових заходів обов’язки і функції правоохоронних органів та органів місцевої влади.

ЦЕ ЦІКАВО

  • Юрій Шеляженко: «Судочинство має захищати людей, а не принижувати»
  • Самої риторики недостатньо...
  • Молодежь потребовала отставки диктатора Януковича
  • «Добрососедство» или непатриотизм?
  • Дмитрий Гройсман: история вокруг меня похожа на кампанию по дискредитации Могилева
  • 11 листопада суд розглядатиме ліквідацію райрад в Києві. Судді Літвіновій заявлено відвід
  • Заява громадських організацій про необхідність відхилити законопроект 2450, що обмежує право на мирні зібрання
  • У березні — квітні 2010 року масово порушувалося право на свободу зібрань
  • Влада хоче закривати опозиційні сайти протягом доби
  • Лауреати Антипремії Будяк року-2009
  • Обговорення

    Нажаль, коментарі закрито.

    К сожалению, комментарии закрыты.

    квартиры от хозяев
    Close
    Додавайтесь у соц.мережах
    Не пропустіть наші свіжі новини
    БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов